Cercuri ştiinţifice studenţeşti, cercetare şi creativitate, cursuri on-line, articole, biblioteca electronică şi o listă de discuţii         NimbleX - a small but versatile operating system

Universul Energiei 4 Articole 4 Întrebări şi răspunsuri   

Ce ai de gând să faci în viaţă?

Alegerea drumului pe care vrei să îl urmezi în viaţă sau a ceea ce vrei să faci te duc la alegerea unei cariere. Eficienţa alegerii unei cariere se bazează în principal pe informaţiile pe care le ai în momentul deciziei. Informaţia înseamnă putere.


Alegerea unei cariere


Textul publicat în aceeastă pagină este original. Toate drepturile sunt rezervate. Copyright © 2002-2006 Universul Energiei.
Reproducerea integrală sau parţială a materialului, fără acordul autorilor, intră sub incidenţa Legii privind Dreptul de Autor.


1. Alegerea unei cariere

1.1. Identificarea deciziei care trebuie luată
1.2. Cunoaşte-te pe tine însuţi
1.3. Identificarea opţiunilor
1.4. Adunarea informaţiilor şi a datelor
1.5. Evaluarea opţiunilor
1.6. Alegerea unei opţiuni
1.7. Modalităţi de acţiune

2. Analiza ofertelor

2.1. Ocupaţii înrudite
2.2. Responsabilităţi
2.3. Posibilităţi de promovare
2.4. Condiţiile de muncă
2.5. Modalităţi de angajare
2.6. Condiţiile necesare pentru obţinerea postului
2.7. Salarizarea

3. Concluzii deschise

4. Referinţe1. Alegerea unei cariere

Decizii, decizii şi iar decizii! Alegerea drumului pe care vrei să îl urmezi în viaţă sau a ceea ce vrei să faci te duc la alegerea unei cariere. Eficienţa alegerii unei cariere se bazează în principal pe informaţiile pe care le ai în momentul deciziei. Informaţia înseamnă putere. Cu cât ai mai multe informaţii la îndemână, cu atât este mai uşor să ajungi la o decizie. Faptul că nu poţi alege o cale a unei cariere din mai multe opţiuni posibile este, aproape întotdeauna, un indiciu că nu ai suficiente informaţii. Scopul este să îţi dai seama care este informaţia care îţi lipseşte şi să o găseşti pentru a o analiza.

Prezentare PowerPoint: Pune în balanţă

Pentru alegerea unei cariere sau pentru luarea unei decizii în legătură cu o anumită ofertă de slujbă, următorii şapte paşi [Referinţe, 1] te pot ajuta să prelucrezi şi să identifici informaţia necesară.


1.1. Identifică decizia care trebuie luată

Înainte să începi să strângi informaţii este important să ai o înţelegere clară a ceea ce încerci să decizi. Acesta este primul pas. Următoarele întrebări pot constitui un punct de plecare:


1.2. Cunoaşte-te pe tine însuţi

Înainte să începi explorarea carierelor şi să încerci să identifici slujbele şi carierele care vor fi potrivite pentru tine, trebuie să te cunoşti pe tine însuţi - aptitudinile, domeniile de interes, valorile şi caracteristicile de personalitate. Poţi să îţi pui următoarele întrebări:

  • Aptitudini :

- Ce ştiu să fac cel mai bine?

- Care sunt punctele mele tari? Dar cele slabe?

- Care este cea mai bună aptitudine a mea?

- Care sunt aptitudinile pe care vreau să le folosesc în viitoarea slujbă?

- Care sunt aptitudinile de care mai am nevoie?


  • Interese :

- Ce sunt interesat să realizez?

- Care sunt activităţile care îmi plac cel mai mult?

- Cu ce fel de oameni mi-ar place să lucrez?

- Ce fel de slujbă mi-ar plăcea?


  • Valori :

- Care este satisfacţia pe care o caut în carieră?

- În ce feluri pot fi ambiţionat şi recompensat?

- În ce mediu de lucru sunt mai în largul meu?


  • Personalitate :

- Care sunt calităţile mele care mă pot ajuta să fiu angajat?

- Cum îmi va influenţa felul meu de a fi alegerea unei cariere?

- Cum o să mă înţeleg cu şefii? Dar cu colegii?

Fiecare slujbă necesită o varietate de aptitudini şi anumite tipuri de personalitate [Referinţe, 2]. Dacă nu eşti potrivit pentru o carieră anume, nu o alege.

Putem distinge următoarele categorii de aptitudini:

Identifică tipul de personalitate aşa cum este reflectat de aptitudinile tale: sclipitor, competitor, creativ, cultural, dinamic, flexibil, îndemânatic, foarte motivat, inventator, etc.


Prezentare PowerPoint: Test de personalitate

Este de asemenea important să ţii seama şi de temperamentul pe care îl ai, acesta putând fi un criteriu important în găsirea slujbei potrivite. Putem identifica patru tipuri de temperamente, fiecare tip având patru variante [Referinţe, 3]:

Aptitudinile pe care vei dori să le utilizezi, precum şi caracteristicile personale sunt factori importanţi în alegerea unei slujbe. Analizează diverse slujbe pentru a găsi alte aptitudini care pot fi cerute în viitoarea carieră. Acest lucru poate ajuta în alegerea făcută; dacă nu eşti mulţumit cu alegerea făcută, poţi relua de la început etapele descrise şi să alegi alte variante.


1.3. Identificarea opţiunilor

Pentru a continua strângerea informaţiilor şi căutarea posibilelor cariere va fi nevoie să-ţi identifici opţiunile. În această etapă poţi să te întrebi:


1.4. Adunarea informaţiilor şi a datelor

Dacă ai completat primii trei paşi, ai obţinut o listă de cariere şi slujbe pe care intenţionezi să le explorezi şi să le cercetezi în detaliu. În acest moment va trebui să:


1.5. Evaluarea opţiunilor

Dacă consideri că ai destule informaţii şi ai terminat căutarea, eşti gata să evaluezi fiecare din opţiunile pe care le-ai identificat:


1.6. Alegerea unei opţiuni

Folosindu-te de informaţiile pe care le-ai adunat şi analizat, poţi alege una dintre opţiuni. În cazul în care nu poţi să te hotărăşti pentru o anumită opţiune în defavoarea alteia, trebuie să mai faci nişte cercetări.


1.7. Modalităţi de acţiune

După ce ai ales una dintre opţiuni, poţi începe să dezvolţi şi să pui în practică un plan de acţiune care va fi alcătuit din mai mulţi paşi. Este bine să identifici:

Planificarea este esenţială în orice activitate. Aceasta te ajută să te concentrezi în ceea ce faci şi să duci la bun sfârşit ceea ce doreşti să realizezi. Un model de planificare este:


2. Analiza ofertelor

Actul deciziei în alegerea unei cariere decurge din analiza ofertelor obţinute şi din compararea lor cu obiectivele pe care ţi le-ai stabilit. Decizia nu trebuie luată pe moment şi trebuie analizaţi toţi factorii implicaţi. În ordinea importanţei, aceştia sunt [Referinţe, 4]:


2.1. Ocupaţii înrudite

Cât de întâlnită este profesia aleasă în cadrul firmelor şi sub ce denumiri? În anumite cazuri este necesară o recalificare profesională, chiar schimbarea postului sau avansarea în post presupunând alte îndatoriri.


2.2. Responsabilităţi

Responsabilităţile sunt specificate în contractul individual de muncă. Neîndeplinirea acestora poate duce la penalizări şi chiar la concediere.


2.3. Posibilităţi de promovare

Se are în vedere timpul minim şi cel mediu în care se poate promova în cadrul firmei. Responsabilităţile, condiţiile de muncă şi salariul se schimbă în funcţie de postul ocupat.


2.4. Condiţiile de muncă

Programul zilnic, cu normă întreagă, este de obicei de aproximativ 8 ore, excepţie făcând deplasările în teren şi cazurile în care programul este mai încărcat - fiind necesare chiar 10 ore zilnic, inclusiv sâmbăta şi duminica. Dacă este cazul, trebuie luate în considerare şi condiţiile speciale, care au un grad ridicat de pericol.


2.5. Modalităţi de angajare

Angajarea se poate face în funcţie de aprecierile obţinute la interviu, la testarea cunoştinţelor în domeniu sau după o perioadă de probă. Aceasta perioadă poate varia, în funcţie de postul solicitat şi de firma angajatoare, de la câteva zile la 6 luni.


2.6. Condiţiile necesare pentru obţinerea postului

Condiţiile sunt menţionate de obicei în Curriculum Vitae (CV):


2.7. Salarizarea

Pentru fiecare tip de post, firma stabileşte un salariu minim, la care se pot adăuga sporuri (pentru lucru în condiţii speciale, vechime în muncă), prime sau bonificaţii (pentru rezultate deosebite), decontarea unor cheltuieli efectuate în interesul firmei, etc. La angajare, se poate negocia un salariu mai mare decât cel minim.


Informaţii suplimentare despre subiectul tratat în acest articol pot fi obţinute din sursele 5, 6 şi 7 care sunt menţionate în Referinţe.


3. Concluzii deschise

În final, iată câteva indicii care te vor conduce la succes:

Cuvinte cheie pentru viitor:

Tehnologie / Comunicare mai bună / Informaţie

Cum să le obţii:

Planificare / Practică / Perseverenţă / Răbdare

4. ReferinţeCât contează media cu care termini facultatea?


Articolul publicat în această pagină a fost realizat de

ing.drd. Alexandru-Ionuţ CHIUŢĂ
asistent universitar
Universitatea POLITEHNICA din Bucureşti


Furtuna de idei   

Luăm în stăpânire realitatea, ceea ce e totuna cu a măsura câţi metri are lanţul care ne atârnă de glezne. - Jose Ortega y Gasset


Atomz 
 
 

Structura sitului ]Termenii de utilizare ]Propuneri ]

Internet Free Zone Level 2

Adresa Web: http://
Reper temporal: Thursday, 5 March 2015, 09:00:49 +0100 @375

Pagină generată de PHP 5.3.29 în aproximativ 0.016 secundă.